Ваканционни оферти

Между три планини!

Географски, исторически и културно регионът на Югозападна България е едно цяло. Символ на този край е величествената Пирин и реките Места и Струма, красивите южни склонове на Рила и меките хълмове на Родопите.
Интересните точки от дестинацията са: Банско, Разлог и Гоце Делчев, Сандански и Мелник.
Еднодневните екскурзии предлагат разнообразие от впечатления, емоции и вкусове, както и една обогатяваща картина на българската история.


Възрожденски тур в Банско, Разлог  и Добърско
Потапяне в традицията и културата на българите от периода на 18-19в.

Банско е емблематичен център и предоставя множество възможности за посещение на музеи и църкви.
Символ на града е църквата „Св. Троица“ / осветена през 1837г./ и високата часовникова кула, построени от местните хора с много личен труд, средства и разбира се, с добре водена дипломация с османската власт. Храмът е реставриран по случай 180-годишният си юбилей. Олтарът свети със своята позлатата и красиви икони на банските молери /художници/. Към днешната дата се изографисват страничните кораби със сюжети от творби- Тома Вишанов- Молера. В празнични дни сребърният звън на камбаните оглася целия град.

Веляновата къща е била дом на многолюдна и обичана фамилия. На фасадата собственикът –зограф Велян Огнев рисува жерави като символ на семейно щастие и дълголетие. Аскетичният интериор впечатлява с пъстротата на ръчно тъканите автентични черги и цветните декорации по стените. Интересна е синята стая с пейзажи от стари европейски градове и невероятната цветна хармония.

В Банско може да се посети: музей на Неофит Рилски, Духовно-исторически център Паисий Хилендарски, Етнографски музей Радонова къща и къщата-музей на поета Никола Вапцаров, Постоянна иконна изложба на Банската художествена школа.

В град Разлог действа Исторически музей с различни експозиции.
Археологическата колекция показва находки от най-стари времена. Залата за етнография пази традициите в бита, тъканите и обичаите на местните хола. Любознателните могат да научат много за българската история.


Сред най-интересните обекти в региона е църква „Св. Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат” село Добърско /на 25км./
Църквата е много популярна. Богато изографисана, тя носи частица от легендите за ослепените български войници на цар Самуил след битката при село Ключ. Беседата е с продължителност 30 мин., като има ограничение за големината на групите, които могат да я посещават. Препоръчителна е предварителна резервация на час.


Събития