Ваканционни оферти

Мелник е винената столица на България. Изграден е в тясна долина с непристъпни пясъчни пирамиди. През вековете се очертава като духовен и търговски център с етническа пъстрота - нещо типично за Балканите.
 
Мелник носи името си на пясъчните пирамиди- мелове, издигащи се над него. Познат е още през Средновековието. През 13 век, когато тук са заточени цели родове византийски аристократи, градът придобива благороден облик с много църкви, големи къщи и книжовно дело.

Впечатляваща е бройката на християнските средища през 18 и 19век - 70 църкви и 4 манастира в околността. В града действат 4 мъжки училища /3 гръцки  и 1 българко/, както и 1 девическо училище и библиотека.

Богатството на Мелник се дължи на търговията с вино.
За това и къщите са високи, на два етажа, с търговска зона на приземния етаж и изба за отлежаване на виното. Прочутите мелнишки изби са вкопани в мекия пясъчник.

Легендарно е  гъстото червено мелнишко вино, което може в кърпа да се завърже То покорява посетители и търговци по време на Световното търговско изложение в Париж през 1889г. Манолис Кордопулос- най-видният човек, производител и търговец на Мелник участва в голямото събитие и след него с гордост казва, че подписаните търговски договори ще подсигурят производството на мелнишко вино за следващите 184г.  В по-ново време почитател на мелнишкото вино е английският премиер Уинстън Чърчил, който всяка година поръчвал по 500л. от божествения еликсир.

Културните забележителности включват църквите: 
„Св. Николай Чудотворец”, „Св. Антоний”, „Св.Св. Петър и Павел”, „Св. Параскева”, както и останките от „Св. Богородица”, „Св. Варвара”. Запазената къщата на Кордопулос е паметник на културата и действащ музей с винарна. 
В града действа Исторически музей и Музей на виното.

Събития в Мелник:
Мелнишки вечери на поезията
Отворени врати на избите от Мелник и долината на Струма по случай празника на Св. Трифон Зарезан -14 февруари
Фестивал Златен Грозд през февруари
31 август- Празник на гр. Мелник и почитане на Честния пояс на Пресвета Богородица

От Мелник може да се отиде до Роженския манастир
 

Събития