Сватбен сезон


Църква „Св. Троица” в Банско е забележително творение на възрожденските майстори. 

Построен през 1835г. във време  на чужда религиозна и политическа власт, храмът впечатлява със своите размери, икони на талантливите бански молери, жизнеродостна декоративна живопис и позлатен иконостас.
Храмът  е тържество на националния дух, смелост, самочувствие, но и дипломация.

Богатите бански хаджии, търговци и местните хора даряват мило и драго, а някои от тях дори живота си, за да се изгради светинята, но парите не винаги помагат.  

„Уважавай религията на Другите, за да уважават и Те твоята. Това  е посланието, което стои над вратата на църквата с издялания кръст  и два полумесеца. 60 години по-късно жестът на уважение към чуждата религия ще видим и при поставянето на камбаните на църквата, върху които има паметен надпис за турския султан, в годините на които е издигната кулата.

Факти за църквата:
По последни данни името на църквата „Света Троица” е свързано с православната църковна община във Виена, която се е казвала точно така.
Известните бански търговски фамилии са имали кантори в австрийската столица още през 18 век, а Светата Троица се е смятала за покровител на търговците. Радетел за построяването на църквата е Лазар Герман и неговото име стои изписано в паметния надпис над южната врата на храма.
 
Дължина-44м., ш.22м. в.12м.
Дебелина на стените- 110см. В основата
Конструкция от мурови греди
12 колони от мури, символ на 12-те апостоли
4м. висок каменен зид на двора

Всеки ден има сутрешна и вечерна литургия
Празнично биене на камбаните на празник, в неделен ден и по други поводи
Църковен хор в неделя, по празници и за сватби

Галерия и информация   вижте на линка:
Църквата "Св. Троица" в Банско


Събития

Пирин Голф & Кънтри Клуб е част от група компании