Спортна зона


Летни планиски маршрути

Пирин е красива планина през всички сезони от годината.
Обичана и възпявана, тя предлага различни възможности за туризъм, спорт и отдих.
Летните програми включват занимания за деца, планински преходи и излети, хоби туризъм.

Пирин е обявена за част от световното природно богатство и е под закрилата на UNESCO.
Флората на планината включва около 1300 вида висши растения, което е около 1/3 от българската флора. В парка се срещат 18 локални ендемити, 15 български ендемити и няколко десетки балкански енедемити.

Фаунистичното богатство включва 2091 вида безгръбначни животни, 159 вида птици /40% от видовото разнообразие на България/, 45 вида бозайници /50%  от сухоземните бозайници у нас/.

Биоразнообразието на Пирин е в основата на развитието на алтернативни форми на туризъм и на т.н. хоби туризъм с наблюдението на пеперуди, птици и цветя, фототуризм и др.

Няколко са основните точки, от които тръгват маршрутите за добре подготвените планинари.
Това са: местността Бетеловото /където  е изграден и Пирин голф клуб/, градовете  Банско, Добринище, Гоце Делчев, Кресна, Сандански и Мелник. Добре маркирани и картотекирани от Дирекцията на национален парк Пирин са 20 маршрута. Препоръчително е доверяването на планински водач при поемането по тези пътеки. Такъв може да бъде анагжиран предварително от спортния отдел на "Пирин голф и спа" хотел.

С начална точка Пирин голф клуб препоръчваме леките еднодневни туристическите маршрутите до хижа Яворов; до Хайдушката поляна; до останките на старата крепост Калята и по-трудните- до връх Кончето и до Даутов връх.

Много са възможностите за реалзиране на детски прогарми отново с начална точка местността Бетеловото.
По пътя за хижа Яворов са изградени две интересни образователни пътеки: "Към бърлогата на мечката" и към "Гнездото на орела". А стигайки хижа Яворов, децата могат да поемат по пътеката на еделвайса, през старата гора и да стигнат до Хайдушката поляна.


 


НеразпознатКарта на летните туристически маршрути в Пирин
Национален парк Пирин
Уеб страница

Събития

Пирин Голф & Кънтри Клуб е част от група компании