Спортна зона


Планинско колоездене


През 2009 г. група ентусиасти обединени от Джеймс Хюз започват да лобират и да работят активно за съдването на условия за развитие на планинско колоездене в туристическата дестинация Банско - Разлог.

С доброволен труд и с голямото желание да развиват устойчив туристически бизнес и да работят за местната общност, те основават своя неправителствена организация.
Активната им дейност дава резултат още през същата 2009 г.
Тогава се поставя началото на състезанието "The Road to Nowhere" - "Път за никъде" в Банско и се маркират първите веломаршрути. 
Към днешна дата състезанието се провежда всяка година като вече има и  международни измерения.

На територията на туристическа дестинация Банско - Разлог  и планините Пирин, Рила и Родопите организацията е създала 196 км. трасета за планинско колоездене, които са маркирани и включени в карти. В този район има седем маркирани маршрута за планинско колоездене:
 • Маршрут "Пондероса", 5* трудност /42 км./

  • Маркировката на този маршрут е червена. Това е най-дългият и най-трудения маршрут за колоездене. Стартира от Местността Предел с две разклонения на маршрута. Първото е към местността Св. Екатерина и хотел „Катарино" - гр. Разлог, а второто разклонение се насочва по стари горски пътища към село Бачево - гр.Разлог.

 • Маршрут "Перфектен ден", 4* трудност /18 км./

  • Маркировката на този маршрут е оранжева. Може да се стартира както от град Банско, така и от района на Пирин Голф Клуб. Пътеката се разгръща покрай границата на национален парк Пирин.

 • Маршрут "Хитра Дама", 3* трудност /25 км./

  • Маркировката на този маршрут е розова. Той, с доста интересно и запомнящо се име, е по полския път от Банско в посока с. Баня. Банско, район Рупчовец- пресича се ж.п. линията - местонстта Св. Георги - Дъбовец - с. Баня - Банско. 

 • Маршрут "Мъртвото куче", 3* трудност /23 км./

  • Маркировката на този маршрут е синя. Въпреки смущаващото в първия момент име, този маршрут е един от най-популярните. Той се разгръща в подножието на Пирин, над град Банско и в посока град Добринище. Банско - ДКП - Св. Никола - Добринище - Банско. Връщането до Банско може да стане с теснолинейката или по селскостопанския път, който върви в подножието на планината. 

 • Маршрут "Летящият шотландец", 3* трудност /22 км./

  • Маркировката за този маршрут е жълта. Не, това не е призрачният кораб от Карибски пирати, за който може би се сетихте. Имената са идентични, но нямат нищо общо. Маршрутът е слънчев и колоезденето по него ще ви донесе приятни емоции. Нещо, което не може да се каже за призрачния кораб, нали ;) Слизането е от х. Безбог до местността Мочарата по стария горски път със завършек Добринище или с продължение до Трионска поляна и слизане в Банско.

 • Маршрут "Път за никъде", 2* трудност /20 км./

  • Маркировката за този маршрут е зелена. Не се безпокойте, въпреки името да е "Път за никъде", този маршрут ще ви отведе някъде. И то на доста красиво място, което си заслужава да посетите. Слизането е от хижа Безбог през Добринище и Банско - в подожието на Пирин. Нивото на трудност не е проблем, затова нямате причина да откажете на такъв маршрут.

 • Маршрут "Кална баня", 2* трудност /15 км./

  • ​Маркировката на този маршрут е червена. Маршрут, който отново не звучи като най-привлекателното нещо, но пък със сигурност ще ви впечатли. Най-краткият и може би най-лесният маршрут от тези, които ви предлагаме, както и не по-малко атрактивен от останалите. Маршрутът е около 15 километра. Слизането е от  х. Гоце Делчев - през горски път в Пирин - с. Обидим -  Добринище.

Почитателите на планинското колоездене, които са гости на хотел "Пирин Голф и Спа" хотел могат да заявят предварително водач по оформените веломаршрути.

PDF документКарта "Кална баня"
PDF документКарта "Хитра Дама"
PDF документКарта "Подероса"
PDF документКарта "Перфектен ден"
PDF документКарта "Път за никъде"
PDF документКарта "Мъртво куче"
PDF документКарта "Летящият шотландец"

Събития

Пирин Голф & Кънтри Клуб е част от група компании